KILL1

Gunnar Norgren – mord av misstag?

Blogg

I domar används ibland uttrycket överlagt mord. Vi kan då fråga oss om det finns oöverlagda mord och vad det i så fall innebär. Brottsrubriceringen kan då bli dråp. En tredje kategori borde vara meningslösa mord. Ett sådant mord begicks av Gunnar Norgren i samarbete med den mer kände Clark Olofsson. 

Några snabbfakta om Gunnar Norgren

Född1943
Död2017
ÅtalMord 1966 och mordförsök samt rymning 1968
StraffSammanlagt 24 års internering efter domar 1966 och 1968

Gunnar Norgren och Clark Olofsson – två kumpaner

Den 29 juli 1966 försökte två unga män göra ett inbrott i en cykelaffär i Nyköping. Sedan en tid tillbaka hade flera inbrott gjorts i staden och polisen var på sin vakt. Åtminstone en av tjuvarna var beväpnad med ett handeldvapen eller en k-pist. Under inbrottet överrumplades tjuvarna av två polismän. Den ene polismannen träffades av minst ett dödligt skott från k-pisten.

Mordet upprörde starka känslor hos allmänheten. På den tiden fanns det tre typer av mord som fick särskild uppmärksamhet i media. Det var mord på barn, polismän och taxichaufförer. Mordet i Nyköping väckte stor vrede, dels eftersom en polisman blev mördad, dels för att det handlade om att förhindra ett enkelt inbrott.

En mördare blir infångad

De två tjuvarna lyckades fly från mordplatsen och kunde ta sig till Göteborg, där de kunde gömma sig. Förmodligen var de redan kända av polisen och de två brottslingarna kunde spåras till en lägenhet dit poliserna begav sig. Olofsson var tillfälligt ute i ett ärende på stan, men Norgren fanns kvar i lägenheten. Han gav sig dock inte så lätt utan barrikaderade sig. Efter att polisen skjutit flera skott genom lägenhetsdörren gav han dock upp.

Då Olofsson var på väg tillbaka till lägenheten upptäckte han ett stort polisuppbåd utanför fastigheten. Han försvann från platsen och kunde hålla sig undan i några veckor innan han till slut kunde fångas in. Inte heller han ville ge sig så enkelt utan sköt flera skott mot de poliser som skulle gripa honom. Olofsson lyckades dock undgå att bli polismördare.

De tre skotten – bok med dedikation

Vid polisförhör erkände Gunnar Norgren att det var han som skjutit polisen i Nyköping. Uppenbarligen hade han avlossat tre skott. Han har nämligen skrivit en bok med titeln “De tre skotten”, där han redogör för mordet och sitt efterföljande liv. Boken har han för övrigt dedikerat med orden “Till Clark från polarn Gunnar Norgren”. 

Vi får anta att Norgrens liv, som den omtalade polismördaren han kom att bli, inte varit så muntert. Han dömdes först till 12 års internering, men efter att ha rymt från fängelset fick han påbackning med ytterligare 12 år. Några händelser i Norgrens liv i fängelse:

  • Placerad på Hallanstalten 
  • Förflyttning till fängelse i Västervik
  • Rymning från Västervik, där han högg en polisman i ansikte och mage.
  • Gripen i Västervik och dömd till ytterligare internering samt skadestånd
  • Placering i isoleringscell på Västerviks fasta paviljong 

Gunnar Norgren – ett liv som mördare

En välvillig tolkning är att Norgren blev mördare av misstag och i hastigt mod. Att komma att få vistas på olika anstalter till följd av ett simpelt inbrott i en cykelaffär, får anses vara en tragedi för en ung man på 23 år. Än mer tragiskt är det naturligtvis för den mördades familj. 

Till skillnad från sin medbrottsling Clark Olofsson har Norgren inte förärats någon större uppmärksamhet. Om Olofsson har vi fått veta allt som exempelvis hans möte med Janne Olsson på anstalten i Kalmar. De två har gett upphov till det så kallade Stockholmssyndromet. Ett psykologiskt drama som blivit föremål för studier vid olika institutioner.   

Bilder av en mördare

Vi vet ingenting om Norgrens uppväxt och de villkor som gällde för honom som barn. Skulle vi där kunna finna en förklaring till hans bana som kriminell? Från olika inlägg på Flashback och sociala medier har vi fått veta att Norgren successivt utvecklade en psykisk ohälsa och demens. Kanske inte så märkligt, efter en lång vistelse i isolering. Grannar har vittnat om Norgrens närmast psykotiska beteende när han som frigiven bodde i Norrköping på slutet av sitt liv. 

Några bilder av Gunnar Norgren efter avtjänat straff finns inte. Däremot finns en uppsjö av bilder av Norgren, när han greps på 1960-talet och då han förs in till rättegång. Av bilderna att döma kunde han lika gärna ha varit en oskyldig och beundrad rocksångare istället för en hatad mördare.