MARK1

Mats Knutson – uppskattad svensk inrikespolitisk kommentator

Blogg

Mats Knutson hör till en av de mest uppskattade och välkända profilerna i den svenska TV-rutan. Sedan 1996 har han arbetat som inrikespolitisk kommentator på SVT, sedan 2001 tillsammans med sin radarpartner Elisabeth Marmorstein. Mats Knutson är känd för sina lågmälda men sakliga rapporter av det inrikespolitiska läget i Sverige, och är mycket uppskattad för sina inslag och bedömningar av svensk politik.

Snabba fakta Mats Knutson

Vem?Mats Knutson
Ålder?Mats Knutson föddes den 5 december 1963
Partner?Mats Knutsons fru är Lottie Knutson
Bor?Nacka, precis utanför Stockholm

Mats Knutson – bakgrund och familj

Mats Knutson föddes den 5 december 1963 i Sölvesborg i Blekinge. I sin ungdom spelade Mats Knutson punk i det lokala bandet “De anhöriga” som bland annat agerat förband till Thåströms klassiska band, Ebba Grön. Mats Knutson har en äldre syster. 

Mats Knutsons far arbetade som annonskonsulent på dåvarande Sölvesborgs Tidningen och Mats fick som fjortonåring ett extraknäck där. Hans uppdrag var att ringa runt till olika fotbollsplaner för att ta reda på matchresultaten för att sedan hänga upp en sammanställning av resultaten på redaktionens dörr, något som var mycket uppskattat.

Mats Knutson är gift med Lottie Knutson, som han lärde känna under sin tid på Svenska Dagbladet där Lottie hade ett vikariat. Tillsammans har makarna Knutson fyra barn.

Lottie och de fyra barnen är Mats Knutsons närmaste anhöriga. Idag är Mats Knutson och hans familj bosatta i Nacka sydöst om Stockholm.

Mats Knutson – de tidiga åren och flytten till SVT

Under många år arbetade Mats Knutson som tidningsjournalist. Det var när han var verksam som sådan som han blev uppringd och erbjöds arbete på Sveriges Television. Mats Knutson har berättat att det var hans fru som övertalade honom att ta steget. “Lottie tyckte att TV var framtiden”, har Knutson berättat vid flera tillfällen. 

Det var dock inte mer pengar som lockade Mats Knutson över till televisionen. Han har själv berättat att bytet av jobb innebar att han fick gå ned i lön.

Mats Knutson har även belyst riskerna med att arbeta på TV. Bekräftelsebehovet ökar ovillkorligen enligt Knutson. Men risken idag är inte lika stor som tidigare då det bara fanns två kanaler. Du blir inte samma stora stjärna idag som du blev förr, enligt Knutson.

Knutson är idag politisk kommentator för både Rapport och Aktuellt redaktionerna, vilket innebär att han syns i rutan i båda kanalerna.

Svårigheterna att balansera jobb och fritid

Mats Knutson lärde sig tidigt att det var nödvändigt att vara dedikerad sitt arbete för att ligga på topp. Han har nästan alltid jour och han är ständigt nyfiken på det politiska spelet och var det tar vägen.

Mats Knutson beskriver sitt politiska intresse som akademiskt. Han har aldrig själv varit politiskt engagerad, varken som moderat, kristdemokrat eller annat. Mats Knutson beskriver sitt intresse för politiken som brinnande, men det är inte ett ideologiskt intresse utan i första hand ett intresse som går ut på att förstå spelet och balansakten som det innebär att vara politiker i det moderna samhället idag.

En annan balansgång som Knutson belyser är den rent journalistiska. Att bevara goda relationer med olika politiker är nödvändigt för att som journalist få viktig och användbar information. Men det gäller att inte hamna i fällan där du blir för mycket kompis med dina uppgiftslämnare, så att du förlorar objektiviteten.

Mats Knutson om att bli sjuk och dra lärdom av det

2015 fick Mats Knutson vara med om en dyrköpt läxa. Han drabbades av en hjärtinfarkt och blev inlagd akut på sjukhus. Hjärtinfarkten gjorde att Mats Knutson blev varse om att han behövde dra ned på tempot och få en bättre balans mellan jobb och fritid.

Vid ett annat tillfälle hörde många oroade tittare av sig till SVT angående Mats Knutsons hälsa.

Knutson hade dels kort innan rakat av sig sitt hår, till följd av tunnare kvalitet på detta. Dels drabbades han precis före sändning av en kraftig allergisk reaktion vilket gjorde att hans ansikte svullnade upp kraftigt. Trots det valde han att genomföra sändningen.

Vi hoppas att Mats Knutson hittat balansen mellan arbete och fritid, och att vi får förmånen att ta del av hans sakliga och välbalanserade politiska kommentarer i många år till.  Hans skarpa analyser och saklighet berikar verkligen våra nyhetssändningar.

Mats Knutsons bästa egenskaper:

  • Skarpa analyser
  • Vänlig och sansad framtoning
  • Genuint intresse för politik och spelet bakom
  • Hans förmåga att bevara sin politiska neutralitet