Film

Smala Sussie

Blogg

Smala Sussie är en svensk långfilm från år 2003. Det är en komedi som troligtvis de flesta svenskar sett eller i alla fall hört talas om. Filmen utspelar sig på orten Bruket som ligger cirka 10 mil från Karlstad. I filmen deltar bland andra Björn Starrin och Johan Östling.

Snabba fakta om Smala Sussie:

TitelSmala Sussie
År2003
GenreKomedi
RegissörUlf Malmros

Handling i Smala Sussie

Filmens handling är både simpel och komplex på samma gång. Smala Sussie försvinner och hennes bror Erik åker hem till Värmland för att ta reda på vad som hänt. Erik gillar inte hemorten och lämnade den så fort han var gammal nog att ta egna beslut. Eftersom han förbjöd Sussie att följa med honom till storstaden känner han ett sting av dåligt samvete. 

Erik undersöker försvinnandet av Sussie. Han träffar på en hel del knäppa typer under sin undersökning. Bland andra sin alkoholiserade mamma, Ture Tumör, Micke Tretton och den video-tokiga Pölsa som dessutom varit ihop med Sussie.

Vad som händer längre fram i berättelsen är helt omöjligt att sammanfatta med några få rader. Det som kan utlovas – för dig som önskar se filmen – är stölder, mutningar, skottlossning och en hel del humor. 

Uppmärksammade karaktärer i filmen

Den karaktär som troligtvis fått mest uppmärksamhet i filmen är Björn Starrins tolkning av Pölsa. Pölsa som hela tiden syns med en videokamera i högsta hugg. Pölsa har inte särskilt många problem och har fastnat i ungdomens icke-intresse för ansvar. Han dricker öl, langar droger och har sex med gifta fruar. Ja, han lever helt enkelt den bästa versionen av sig själv – enligt honom själv. 

Polisen Billy Davidsson är en annan karaktär som tar plats. Karaktären spelas av ingen mindre än Kjell Bergqvist. En ofrivilligt flyttad polis som är helt upptagen av sina egna problem. När Smala Sussies bror söker hjälp hos honom kan man inte direkt påstå att han är hjälpsam.

Fler karaktärer som intresserar tittarna är så klart Smala Sussie som spelas av Tuva Novotny och Lena Dahlmans smått galna Gerd. Likaså Johan Östlings insats som den veka och självmordsbenägna Micke Tretton är intressant. 

Det bästa av Smala Sussie? 

Det finns nog lika många svar som det finns svenskar när bästa scenen i filmen ska koras. Genom en enkel sökning går det att få fram flera godbitar från filmen på YouTube.

Pölsas sexband, Micke Tretton och spikpistolen och den stumme Ture Tumör och hans bebis. Allt låter ur sin kontext smått galet. Lika galet som Smala Sussies förälskelse i Banarne från barnserien och musikbandet Trazan och Banarne. Denna förälskelse visar sig inte minst när en av karaktärerna hotar att förstöra hennes tavla på just Banarne. 

Filmens soundtrack

Filmen är omtalad och Smala Sussie ingår kanske i den svenska kulturen, åtminstone enligt vissa. Förutom den värmländska humorn och de goda skådespelarinsatserna är även musiken uppskattad. Det finns till och med en spellista på Spotify som heter Smala Sussie filmmusik.

Spotifys spellista är delvis punkinfluerad men innehåller även annan musik. I listan hittas låtar som Dirty And Cheap av Randy och Perpetuum Mobile av Penguin Cafe Orchestra. En annorlunda spellista med många låtar som du säkert inte hört förut. 

Finns det någonting mer att säga om Smala Sussi?

Om du inte har sett filmen förlorar du ingenting på att göra det. Den är kanske inte exceptionellt bra, men om du gillar humor kommer du inte att bli besviken. Kanske har du sett den för flera år sedan och tänker att det är dags att ge den ett nytt försök. I så fall kommer några tips på var du hittar den.

Stream är något som används mycket idag. Betydligt mer än dvd-skivor och tv. Du kan streama Smala Sussie på Netflix, Cmore och Viaplay. Säkert ännu fler ställen om du önskar undersöka saken vidare.