Beata Ernman sjunger allt från superhjältar till Piaf

Beata Ernman sjunger allt från superhjältar till Piaf

Blogg

Beata Ernman är sjuttonåringen som redan gjort sig känd som sångerska och musikalartist. Hon har huvudrollen i musikalen ”Forever Piaf” om sångerskan Edith Piaf. Beata Ernman är dotter till Malena Ernman och Svante Thunberg och syster till Greta Thunberg. Tillsammans har familjen skrivit boken ”Scener ur hjärtat”.

Snabbfakta om Beata Ernman

Ålder17 år (född 3 november 2005)
FamiljMamma Malena Ernman Pappa Svante ThunbergStorasyster Greta Thunberg
SysselsättningSångerska 
Aktuell med Huvudrollen i musikalen ”Forever Piaf”

Beata Ernmans uppväxt och diagnos blev en bok

Beata Mona Lisa Ernman Andersson, tidigare Beata Ernman Thunberg föddes den 3 november 2005 i Stockholm. Hon är dotter till skådespelaren Svante Thunberg och opera- och mellosångerskan Malena Ernman. Storasyster är miljöaktivisten Greta Thunberg.

2018 skrev familjen boken ”Scener ur hjärtat”. Boken handlar om de tuffa åren i familjen Ernman-Thunberg, då först Greta Thunberg mådde väldigt dåligt. Hon fick senare diagnosen Asperger. I boken berättar familjen öppet om hur lugnet kortvarigt la sig sedan Greta fått hjälp genom sin diagnos. Då kraschade plötsligt Beata. Hon hade svårt att hantera känslor och fick utbrott och panikångestattacker.

Lång väg till diagnos

Efter lång tid, då Beata Ernmans föräldrar desperat kämpade för hjälp till dottern, fick Beata som elvaåring diagnosen ADHD med drag av Aspergers, OCD och trotssyndrom. Hon lider även av misofoni, dvs extrem ljudkänslighet. Det innebär till exempel att hon inte kan äta tillsammans med övriga familjen, eftersom det klirrar för mycket vid bordet. 

Malena Ernman har sagt att utan diagnos hade familjen och skolan inte kunnat göra de anpassningar som behövdes för att Beata skulle må bra och fungera. Hon har beskrivit diagnosen som en ”nystart, en förklaring, en upprättelse”.

Beata Ernman sjunger tillsammans med Malena Ernman 

Den nyskrivna musikalen ”Forever Piaf” skrevs med Beata Ernman som påtänkt till rollen som den unga Edith Piaf, medan den äldre Piaf spelas av Beatas mor Malena Ernman. Musikalen sattes upp på teater Göta Lejon i Stockholm år 2020. På grund av pandemin blev föreställningen först inställd och sedan framskjuten. Så Beata Ernman hann gå ut grundskolan innan premiären. Under 2021 och 2022 har den spelats i några omgångar. 

Musikalen berättar om den mytomspunna Edith Piafs liv. Om mamman som dog av en överdos, om hur hon sjöng på gatorna i Paris, om hur hon själv blev mamma redan som tonåring, om hur hon lämnade bort sin dotter, som blev sjuk och dog 2 år gammal. Och såklart om framgångarna på musikscenen, om alkoholismen och den allt för tidiga döden. Beata Ernman spelar Piaf i åldrarna fyra till trettio år, medan Malena Ernman, spelar Edith Piaf som äldre, trött och döende.

Recensionerna av musikalen ”Forever Piaf” har varit blandade. Men Beata Ernman har fått positiv kritik bl.a. av Aftonbladets Per Wirtén. Han har beskrivit hennes röst som ”alldeles rätt” och menar att hon har ”närvaro, vilja, soul”.

Under hösten 2022 spelas musikalen under några veckor i september i Stockholm samt under oktober och november i Göteborg. I Stockholm på Göta Lejon och i Göteborg  på Lorensborgsteatern.

Beata Ernman sjunger Superhjältarnas signaturmelodi ”Bara du vill”

Men sångkarriären började inte med Piaf. Redan 2019, när Beata var 13 år gjorde hon låten ”Bara du vill”, som är signaturmelodi till Superhjältarna.

”Handbok för superhjältar” är en serie böcker som handlar om Lisa som blir mobbad. Tills hon en dag hittar en bok med titeln ”Handbok för superhjältar”. Med hjälp av boken blir Lisa superhjälten ”Röda masken”. Serien vänder sig främst till barn i åldrarna 6-9 år. Under hösten 2019 skrevs det om att böckerna skulle bli film. Beata Ernman spelade in låten ”Bara du vill” till filmen.

Beata Ernman i Allsång på Skansen

De senaste åren har Beata Ernman då och då setts på TV när hon framfört olika sånger. Den 9 juni 2019 medverkade hon i Bingolotto med låten ”Bara du vill”. 

I samband med premiären för musikalen ”Forever Piaf” var Beata Ernman med på Allsång på Skansen där hon framförde en sång som heter ”All min kärlek” från denna musikal. Originaltiteln är ”Hymne à l’amour”.

Beata Ernman i Dalhalla

Beata Ernman har också sjungit på den vackra konsertscenen Dalhalla, utanför Rättvik i Dalarna. Bland annat sjöng Beata Ernman i Dalhalla i juli 2019 i konserten ”Malena Ernman med gäster”. Övriga medverkande vid den konserten var:

  • Lisa Nilsson
  • Philip Jalmelid
  • Kristin Lidström
  • Magnus Lindgren

Beata Ernman sjöng under konserten låtarna:

  • ”Shallow” från filmen ”A Star is Born”
  • ”Bara du vill” från Superhjältarna
  • Little Mix-låten ”Wings”