OMEGA

Omega-3 – det livsnödvändiga fettet

Blogg

Omega-3 är livsnödvändigt, inte tu tal om det! Särskilt viktigt är det om du är vegan eller gravid. Även för växande barn kan omega-3 vara avgörande. Kanske har du fått rådet att äta omega-3-kapslar? Det kan vara bra, men det finns en del att tänka på innan du börjar ta kosttillskott.

Snabbfakta om omega-3

Vad är omega-3?En grupp av fleromättade fettsyror.
Vad är omega-3 bra för?Massor! Bland annat bidrar det till hjärtats, hjärnans och synens normalfunktion.
Var finns omega-3?I fet fisk, vissa oljor, nötter och frön.
Vad finns det för omega-3-kosttillskott?Fiskolja och algolja i form av flytande olja, kapslar och tuggtabletter.

Vad är omega-3 bra för?

Det pratas mycket om omega-3, men vad är det egentligen bra för? Listan kan göras lång. En av de främsta uppgifterna för omega-3 är att bygga och reparera celler. Det är därför det är viktigt att gravida och barn får i sig tillräckligt med omega-3.

Men omega-3 är en multitasker av rang. Det är även bra på att reglera blodtrycket och njurarnas funktion, stötta immunförsvaret, se till att hjärna, hjärta och syn fungerar som de ska och göra det svårare för blodet att levra sig. Det sistnämnda minskar risken för blodproppar. Vissa menar att omega-3 är antiinflammatoriskt.

Även din hund behöver omega-3 för att må bra. Om pälsen är glanslös och hunden kliar sig mycket, skulle brist på omega-3 kunna vara orsaken. Det finns omega-3-produkter för djur, men det bästa är förstås att först rådgöra med din veterinär, då klåda kan ha många orsaker.

Hur får man i sig tillräckligt med omega-3?

Är du orolig över att du kanske får i dig för lite omega-3? Då kommer här en god nyhet! Idag får den genomsnittliga svensken gott och väl i sig den rekommenderade mängden av omega-3 utan kosttillskott. Detta tack vare att vi äter mer fisk och vegetabiliska oljor än tidigare.

Omega-3 får vi nämligen i oss främst genom fisk, i synnerhet fet fisk. Men till glädje för vegetarianer och fiskallergiker är det inte den enda omega-3-källan. Här listas några födoämnen som innehåller omega-3:

  • Lax
  • Ansjovis
  • Sardiner
  • Makrill
  • Alger
  • Rapsolja
  • Linfröolja
  • Valnötter och andra nötter

Kosttillskott eller inte kosttillskott – det är frågan

Om du äter en varierad kost med mycket fisk, rapsolja, nötter och frön behöver du alltså inte oroa dig. Livsmedelsverket rekommenderar att man försöker få i sig omega-3 genom maten och undviker kosttillskott. Men det kan förstås finnas tillfällen då du behöver hjälp på traven. Kanske har du svårt att införliva de här livsmedlen i din dagliga mathållning. I så fall finns det en uppsjö av olika omega-3-tillskott att välja bland.

Hur väljer man rätt produkt i djungeln av fiskolja och omega-3-kapslar? Innan du ens börjar välja är det bra om du pratar med din läkare eller barnmorska. Medan det är svårt att överdosera omega-3 genom maten, kan omega-3 i form av kosttillskott nämligen ge biverkningar, särskilt i kombination med läkemedel som det blodförtunnande Waran.

Vilken är den bästa omega-3-produkten?

När du väl har bestämt dig för att ta kosttillskott, kommer fler svåra val. Algolja eller fiskolja? Kapslar eller olja på flaska? Algolja är inte bara det självklara valet för veganer och vegetarianer, utan har också fördelarna att vara mer miljövänligt och naturligt fritt från den typiska fiskoljesmaken som kanske väcker traumatiska barndomsminnen till liv.

Smaken undgår man också med fiskoljekapslar. Förutom att de sväljs hela är de ofta smaksatta med till exempel citron. Fiskoljekapslar finns i flera olika varianter hos flera olika tillverkare. Lyckligtvis har det gjorts olika produkttester som kan vara till hjälp.

Mest köpt i Sverige är Omega-3 Forte från Pharbio. Den blev också bäst i test när konsumentrapporten.se testade omega-3-tillskott. Enligt produktexperter.se är det i stället Puori O3 Omega-3 som är det bästa valet. Det är en citronsmakande kapsel med högkoncentrerad fiskolja, som dessutom förtjänat märkningen Friend of the Sea. Och vem vill inte gynna ett hållbart fiske?

Samma märkning har limesmakande Eskimo-3 Pure, som kom på andra plats i ett motsvarande test hos produkttestarna.se. Om du behöver hålla lite extra i plånboken kan Biosalmas kapslar vara ett bra alternativ. I testet hos produktexperter.se fick det utmärkelsen mest prisvärt.

I slutänden är det viktigaste inte hur du får i dig omega-3. Det viktiga är att du får i dig det på något sätt, så att det kan utföra alla livsnödvändiga uppgifter i din kropp. Då kommer även du att klara av alla dina dagliga uppgifter på bästa möjliga sätt!