Många har hört Chris Härenstams röst, både på tv och radio. Antalet spännande sportevenemang som Chris Härenstam med stor inlevelse kommenterat är nästintill oräkneliga. Få känner dock till mannen bakom den ytterst välbekanta rösten. Och hur ligger det egentligen till, är Chris släkt med den älskade men numera framlidne Magnus Härenstam?
Kort om Chris Härenstam:
Namn: | Chris Härenstam |
Yrke: | sportkommentator |
Född: | 1973 |
Känd för: | Stadig kommentator av sporten på SVT |
Lön: | 2016 var lönen 923 600 |
Så började resan för Chris Härenstam
Chris Härenstam föddes i Finland. I Borgå, närmare bestämt. Chris Härenstams pappa var bördig från Holland och hans mamma var finska. Tiden i Finland blev dock inte speciellt lång för Härenstam. Familjen valde att flytta till Holland när Chris var liten och där bodde de tills han var runt fyra år gammal. Efter detta gick flyttlasset till Sverige, landet som kom att bli Chris Härenstams hemland.
Anledningen till att färden gick mot Sverige var att Chris föräldrar bestämde sig för att skiljas. Chris följde med sin mamma och det var genom hennes nya relation i Sverige som efternamnet kom till honom. Chris Härenstams styvfar var syssling med Magnus Härenstam. Fem myror-skådespelaren var alltså inte Chris Härenstams far utan ingift släkt genom Chris mamma. Moderns nya man adopterade tidigt Chris och blev på så sätt hans riktiga pappa.
Idrott har kantat Härenstams liv
Tidigt kom idrott att bli centrum i Chris Härenstams liv. Fotboll stod för det stora intresset under uppväxten. Hemsjö IF räknas som Chris Härenstams moderklubb, men så småningom bytte han till klubben Holmalunds IK och därefter Örebro SK. Idrottshögskolan formade Härenstams intresse för sport ytterligare.
Som ung vuxen hade Härenstam en period som idrottslärare i Lindesberg, men sedan 1996 har Chris Härenstam arbetat som kommentator. Denna bana började på kanalen Eurosport. Där anställdes Chris Härenstam med uppdraget att ha hand om de lite mindre publika sporterna.
Det dröjde dock inte länge innan Chris Härenstam fick större uppdrag. Hans sätt att kommentera var populärt och uppskattades. 2001 tog han steget att sluta på Eurosport till förmån för SVT. 28 år gammal fick han chansen att visa framfötterna genom att kommentera Fotbolls-VM 2002.
Chris Härenstam gjorde ingen besviken, utan levererade detta uppdrag med bravur. Sedan dess är han trogen SVT. I diverse intervjuer har Härenstam vittnat om att andra kanaler visat intresse för hans tjänster, men än så länge har Chris Härenstam valt att tacka nej till andra erbjudanden.

Chris Härenstam som kommentator
Det kan vara så att Chris Härenstam innehar någon typ av rekord gällande antal sporter han kommenterat. Hans röst har hörts i över 93 sportsliga sammanhang som:
- Fotbollsmatcher från alla världens hörn
- Hockey där han har återkommande ansvar för vissa turneringar
- Bordtennis där Härenstam fått visa prov på sin kvicka tunga
Härenstam har även hållit fanan högt när det kommer till damidrott och dess status på radio och tv. I inlägg på internet har Chris Härenstam kritiserat andra kommentatorer som helst kommenterar herridrott. Härenstam har gått så långt i sin kritik att han menat att den som inte visar samma intresse för damlagen som herrlagen är fel för yrket som kommentator. Härenstam själv har flitigt kommenterat matcher oavsett vilket kön idrottarna erkänt sig till.
Familjen och engagemanget för barn
Privat är Chris Härenstam lyckligt gift med en kvinna som vet vad journalistik och tv-uppdrag handlar om. Malin Härenstam har varit gift med Chris sedan 2005 och tillsammans har Malin och Chris Härenstam barn. Tre stycken, till och med. Malin Härenstam har i likhet med sin make arbetat på SVT. Under mer än tio år arbetade Malin Härenstam med programmet Rapport.
Tillsammans har paret dragit igång det mäkta populära Sports Heart Camp där barn får prova på olika sporter och träffa kända utövare. Chris Härenstams engagemang är tydligt när han i intervjuer pratar om behovet av inkludering. Lägret handlar inte enbart om att bli bättre på sin sport, utan också om att stärka självkänslan hos dem som inte alltid känner sig bäst. Man delar också ut stipendier till barn som lever i familjer som inte har råd att betala lägeravgiften.