HIPHOP1

Allt du vill veta om Daniel Adams-Ray

Blogg

Hur många gånger har du inte hoppat upp och ned till någon av alla låtar som Daniel Adams-Ray legat bakom? Han är en riktig hitmaskin, både tillsammans med sin gamle parhäst Oskar Linnros i hiphopgruppen Snook, och som soloartist i eget namn. Och karriären bara fortsätter. Från Snook till sologenomslaget med Gubben i lådan, vidare till modekollektioner och nya singelsläpp. Var ska detta sluta? Antagligen med en framgångsrik musikkarriär hela vägen till pensioneringen.

Vad hände med Snook?

Daniel Adams-Ray och Oskar Linnros växte upp tillsammans i Sundbyberg, även känt som Sumpan, utanför Stockholm. Som förortsbarn av sin tid började de rappa tillsammans och producera musik. Först på skolgården, sedan på hitlistorna. Ingen som var med vid tillfället kommer någonsin kunna glömma den legendariska raden ta av dig din truckerkeps från den sanslöst stora sommarplågan Mister Cool

Den svenska hiphopscenen idag är inte riktigt jämförbar med vad den var i början av 2000-talet, när Snook drog igång sin karriär. Gangsterrapen var långt borta, och Adams-Rays och Linnros respektive uppväxtmiljöer var långt ifrån den som dagens moderna svenska rappare och hiphopartister kommer ifrån. Det var till exempel inte ens ute i förorten som Daniel Adams-Ray och Oskar Linnros först träffades. Det var på anrika Viktor Rydbergs gymnasium inne vid Odenplan. 

Första officiella släppet kom 2003. Då var Daniel Adams-Ray, eller “Big Danne” som han kallades, tjugo år gammal. “Kihlen” Oskar Linnros likaså. De gästade Afasi & Filthy på 1990nånting som blev en stor sommarhit det året. Vid det här laget var Snook redan på god väg att skapa sig ett namn, och hade tagit hem priser för “Årets download” på Swedish HipHop Awards. 

Snook slår igenom och bryter upp

Året därpå exploderade det, när Mister Cool nådde ut till publiken. Snooks musik var betydligt större än vad hela hiphop-genren var vid tillfället, och klubbande nävar i alla åldrar pumpade i luften till deras take på vad hiphop var för något. Två år senare växte de ytterligare, med hits som Längst fram i taxin och Inga problem. Remixerna duggade tätt, liksom samarbetena. Petter, Timbuktu, Veronica Maggio – alla ville ha en del av Snook.

Så puttrade det på. Och sedan tog det stopp. Varför? Daniel Adams-Ray och Oskar Linnros har gett en del, så att säga, motsägelsefulla versioner av uppbrottet. I en av historierna verkar de ha blivit osams under MTV Europe Awards 2006, dissat festen och gått till sängs i varsitt rum och surat istället. Snook hade dött, men både Linnros och Daniel Adams-Ray levde vidare. Sida vid sida, skulle det kunna påstås.

Daniel Adams-Ray: Gubben i lådan

Ingen missade Oskar Linnros stora solodebut. Från och med du räknas idag som en av Sveriges allra bästa låtar genom tiderna. I alla fall på svenska. Genomslaget blev brutalt stort, på ett sätt som många i den svenska musikbranschen inte riktigt förväntat sig. Linnros första soloplatta definierade och satte ribban för en hel generation av svensk pop. Visst var han den stora vinnaren?

Kanske. Men bara tills Daniel Adams-Ray dök upp igen som gubben i lådan, samma sommar som Linnros debut. Adams-Rays debutsingel Dum av dig blev också succé, liksom albumet som följde upp singeln, liksom sommarturnén samma år. Kihlen och Big Danne hade en hel del gemensamt, inte minst sitt sound och sin approach till musiken.  

Ändå har de blivit tydligt särpräglade senare i sina karriärer. Oskar Linnros har satsat allt mer på sin karriär som musikproducent, samtidigt som Daniel Adams-Ray fortsätter som soloartist, låtskrivare och inte minst modedesigner. Den som vill gå på en Daniel Adams-Ray-konsert verkar ha betydligt bättre utsikter än den som vill se Linnros sjunga på scen. Turnéschemat är späckat, och lär så vara flera somrar framöver.

5 snabbfakta om Daniel Adams-Ray: flickvän, mamma, längd, så mycket bättre, Avicii

  • Daniel Adams-Rays flickvän heter Isabel Serrander. Hon är ingen kändis, och verkar vilja ha det så. De har varit tillsammans länge och bor tillsammans. Två barn har de hunnit med att skaffa.
  • Daniel Adams-Rays mamma är däremot något av en kändis. Kersti Adams-Ray är väl känd för många svenskar som journalist och programledare på Sveriges Television och Sveriges Radio. Kuriosa: Kersti medverkade i videon till Snooks singel Snook, svett och tårar.
  • Daniel Adams-Rays längd är det många som undrar över. Han är ingen stor karl, men det behöver man inte vara heller. Desto snyggare, verkar många svenska kvinnor och män resonera. Han klockar in på 178 cm. Lite längre än Oskar Linnros, med andra ord.
  • Daniel Adams-Ray har som så många andra svenska artister medverkat i TV4:s långkörare Så mycket bättre. Han var med 2021.
  • Daniel Adams-Ray och Avicii skrev en låt tillsammans innan Aviciis tragiska bortgång: Somewhere in Stockholm.

En del av det svenska popundret

Tre artister anses ha definierat svensk pop på 2010-talet. Oskar Linnros, Veronica Maggio och Daniel Adams-Ray. Vissa menar att Oskar Linnros var den som låg bakom alltihop. Särskilt med tanke på hans tid i Snook med Daniel Adams-Ray, och att han producerade Veronica Maggios succéplatta Satan i gatan som kom efter Linnros och Adams-Rays respektive solodebuter. Bråda dagar för Oskar Linnros. 

Men att påstå att Oskar Linnros ligger bakom Daniel Adams-Rays unika sound skulle vara att ljuga. Daniel Adams-Ray har blivit en del av det svenska popundret på helt egna ben, utan någon inblandning av sin forne bandkamrat. Och så lär det fortsätta. Även om Snook gjort några framträdanden och något släpp även på senare tid, lär en återförening ligga långt, långt borta.