Actress

Vem är egentligen Edvin Endre?

Blogg

Då och då dyker det upp nya stjärnor på skådespelarhimlen. De lyser extremt klart och ingen kan undgå deras glans. Just en sådan stjärna är Edvin Endre. 2022 är han en av Sveriges hetaste unga skådespelare. Men vem är denna hemliga herre?

Snabbfakta om Edvin Endre:

Namn:Edvin Leonard Hugo Endre
Född:1994
Yrke:Skådespelare 
Känd för:En delad värld, Fartblinda, The Playlist m.fl.

Edvin Endre föddes in i skådespelarvärlden

Efternamnet Endre klingar troligen bekant för flertalet människor i Sverige. Skådespelerskan Lena Endre räknas på alla sätt till den absoluta eliten bland svenska filmstjärnor. Lenas son, Edvin Endre, har på senare år klättrat mot samma status som sin mamma och hans karriär spås som spikrak. Edvin har redan kammat hem stora roller i flera påkostade svenska och utländska produktioner. Trots detta håller Edvin Endre relativt låg profil och hans privatliv är något av en gåta. 

Även Edvins pappa är en prisad skådespelare. Han heter Tomas Hanzon och i sin relation med Lena Endre fick Hanzon sonen Edvin och en dotter. Med två så kända skådespelare till föräldrar gör kanske inte Edvins karriärval någon speciellt förvånad. Efternamnet förpliktigar dock och Edvin Endre har fått jobba hårt för att bevisa sina förmågor. Edvin Endre har dock berättat att han haft nytta av sin barndom i sitt yrke. Som barn fick han hänga med sina skådespelande föräldrar både till teater och filminspelningar. Att själv rätta in sig i ledet på en inspelning kändes därför bekant för Edvin, när det var hans tur att agera framför kameran. 

Edvin Endre är en riktig viking

Sin skådespelarbana slog Edvin Endre in på redan innan han fyllt tjugo år. Hans första roll var i filmatiseringen av Camilla Läckbergs Tyskungen. Redan året efter bytte Endre Sverige mot Dublin för att medverka i serien Vikings. Sex månader om året i tre år ägnade Endre åt att spela in Vikings och han har kallat detta sin ”filmskola”. På inspelning av Vikings lärde sig Endre hur man behöver arbeta för sin roll i en amerikansk serie. Edvin har berättat om hur han fick kriga för att verka intressant så att manusförfattarna inte skulle få för sig att skriva ut honom ur serien. 

Sitt svenska påbrå hade Edvin även nytta av i arbetet med Eddie the Eagle där Edvin spelade Matti Nykänen. De som besatte rollerna antog att Edvin Endre var duktig på att åka skidor då han ju kom från den norra delen av jordklotet. Endre visade sig förvisso vara en duktig skidåkare men just backhoppning, som han behövde bemästra i filmen, var något nytt för Edvin Endre. 

Fartblinda Edvin Endre 

Senaste åren har publiken kunnat njuta av Edvin Endres skådespeleri i serier som:

  • Nameja gredzens / The pagan king (2018)
  • Fartblinda (2019-2022)
  • Filip och Mona (2019)
  • Zebrarummet (2021)
  • The Playlist (2022)

I den sistnämnda spelar Endre grundaren av Spotify, Daniel Ek. För rollen i The Playlist gjorde Endre en dramatisk förändring av sitt utseende. Han rakade av sig delar av håret för att likna Daniel Ek, som är tunnhårig på främre delen av hjässan. 

Publiken har undrat en hel del kring Edvin Endres privatliv. Det har ställts frågor kring huruvida Endre är gay, om han har pojkvän och vilken ålder han har. Det sistnämnda kan få sitt svar med kännedom om att Edvin är född 1994. Edvins eventuella kärleksintressen däremot får lämnas som obesvarade frågor.