Hur skriver man en krönika

Hur skriver man en krönika?

Blogg

Att skriva en krönika kan kännas ganska svårt. Var ska man börja, vad ska den handla om, hur är den uppbyggd? Frågorna är många. Men egentligen behöver det inte vara så himla svårt. Krönikor är nämligen ganska fria texter där du kan göra lite som du vill. 

Att skriva en krönika på fel sätt är alltså inget du behöver oroa dig för. Till skillnad från många andra typer av texter så finns det inte så mycket att förhålla sig till när man skriver en krönika. Du behöver inte oroa dig för att ta för mycket plats som skribent eller använda ett för vardagligt språk, det är helt enkelt upp till dig hur din krönika ser ut. 

Men det kan såklart kännas krångligt ändå, så här kommer nu en guide som besvarar frågan: Hur skriver man en krönika?

Hur man skriver en bra krönika

Krönikor är som sagt en flexibel texttyp där du har stor frihet som skribent. Men för att förstå hur de brukar vara utformade kommer här en lista med de utstickande egenskaperna hos en krönika:

  • En tidningstext med dina egna åsikter eller tankar kring ett aktuellt ämne (kan handla om vad som helst, men ofta något aktuellt)
  • Krönikor strävar ofta efter att väcka känslor eller tankar
  • Skribenten får ta stor plats och texten är ofta av personlig stil
  • Det är fritt fram att använda humor om du känner att det passar

Krönikor är helt enkelt en personlig typ av text som använder läsarens känslor för att övertyga om något eller skapa tankar hos läsaren. Ämnet är väldigt fritt och krönikor kan handla om både stora och små saker. Det skrivs krönikor om sport, händelser i världen, musik, vardagsupplevelser, personer och mycket mer.

Hur man skriver en krönika steg för steg

Du kan bygga upp din krönika precis som du vill, och skriva den i vilken ordning du vill. Man måste inte börja med rubriken och jobba sig nedåt när man skriver en text. Börja istället där det känns bäst för dig. Men det finns några delar som allt som oftast är med, även om ordningen kan variera, och det är de här:

  • Rubrik som väcker uppmärksamhet
  • Inledning som ger en bakgrund till ämnet och varför du skriver om just det
  • En åsiktsdel där du framför dina argument eller tar ställning till ämnet
  • En personlig aspekt där du blir synlig och tar fram dina åsikter, ofta genom en egen upplevelse

Avslutning med slutsats och/eller uppmaning till läsaren som återknyter till inledningen.