No country for old men

Blogg

Filmens handling är utspelar sig i en blodig vilda western-miljö och är allt annat än vardaglig.

Handling – No country for old men

År 1980 arresterades den hänsynslöse mördaren Anton Chigurh i Texas. Han stryper sheriffen, mördar en främling längs motorvägen med en bultpistol (en sådan som används för att avliva boskap), för att sedan fly i dennes bil. Llewelyn Moss jagar gaffelantilop i öknen i efterdyningarna av en drogaffär som gått fel.

Handling - No country for old men

Han hittar flera lik, både män och hundar, en grovt skadad mexikan som ber om vatten, undangömda droger i ett fordon och två miljoner dollar i en väska. Pengarna tar han och åker hem. Dock får Llewelyn samvetskval och vänder om för att ge mexikanen vatten, men han är redan död. Han blir jagad av två män i en bil men lyckas fly i en flod.

En mördare hack i häl

Väl hemma ber han sin fru Carla Jean att åka till sin mamma, innan han kör till ett motell i Del Rio där han gömmer väskan med pengar i ventilationstrumman. Chigurh som följer en sändare bland pengarna anländer till Moss hem och skjuter sönder dörrens lås med bultpistolen.

Det bortsprängda låset fångar uppmärksamheten hos sheriff Ed Tom Bell som ska utreda ”inbrottet”. Väl på motelrummet dödar Chigurh ett gäng mexikaner eftersom Llewelyn har lurat honom genom att hyra två rum. Han undviker bakhållet och tar ut väskan innan mördaren hinner öppna ventilationsluckan.

När Moss, på ett hotell på gränsen till Eagle Pass upptäcker sändaren är det för sent, Chigurh har redan hunnit ikapp honom. Vapenvåldet är ett faktum och de hamnar ute på gatan där en människa dör och flera andra blir skadade. Moss flyr till Mexiko och gömmer väskan längs Rio Grande och är allvarligt skadad när förbipasserande tar honom till sjukhuset. Carson Wells, en prisjägare misslyckas med att övertala honom byta ut pengarna mot skydd.

Med stulna tillbehör syr Chigurh ihop sina köttsår och smyger sig på Wells på hans hotell. Han dödar Wells och lovar Moss att han ska döda hans fru om han inte lämnar tillbaka pengarna.

I ett försök att rädda sin älskade

Moss gör som han säger och bestämmer möte med sin fru för att ge henne pengarna med planen att gömma undan henne och hålla henne utom fara. Sheriff Bell lovar Clara Jean att skydda hennes man, men Clara Jeans mamma har av misstag avslöjat var Moss gömmer sig. När Bell når motellet i El Paso, möts han av pistolskott.

Bell hittar Moss död, detsamma gör Clara Jean. Senare på kvällen återvänder Bell till det sönderskjutna dörrlåset. Chigurh gömmer sig bakom dörren efter att ha hämtat pengarna. Bell ser att Moss ventillucka är flyttad. Senare anförtror sig Bell till sin farbror Ellis att han inte orkar mer extremvåld och ska pensionera sig. Några veckor senare väntar Chigurh på Clara Jean i hennes sovrum när hon kommer från sin mors begravning. Han är där för att infria sitt löfte till Moss.

Grundfakta No country for old men

Filmen som är en blandning mellan drama, thriller och kriminal, hade premiär år 2007 med en åldersgräns på 15 år. Produktionen var planerad i maj 2006 i New Mexico och Texas med en budget på 25 miljoner US dollar. Sverigepremiären var den 29 februari 2008. Filmen är precis över två timmar med en speltid på 122 minuter.

Den är skriven och regisserad av bröderna Joel och Ethan Coen, vilka har baserat den på den bok som Cormac McCarthy skrev år 2005. Producenten Scott Rudin köpte rättigheterna till filmen av Cormac McCarthys bok och föreslog en förändring av den till bröderna Cohen. I april 2009 skrevs en ganska lättläst och mindre grafiskt våldsam recension om filmen i Expressen, än vad den kanske egentligen är.

Utmärkelser, rank och nomineringar

Filmen vann hela fyra Oscar 2008. No country for an old nab har kammat hem hela 76 vinster av totalt 109 olika nomineringar från flertalet organisationer. På den åttionde Academy Awards tog den dessutom hem hela fyra pris; tre Birtish Academy Film Awards (BAFTAs) och två Golden Globes. Utöver det listade American Film Institute den som Årets Film. Idag är filmen rankad 153 på IMDB, där kan du även läsa mer om utmärkelser och nomineringar.

Rollista och skådespelare i No country for old men

  • Tommy Lee Jones – Ed Tom Bell, sheriff
  • Javier Bardem – Anton Chigurh, mördare
  • Josh Brolin – Llewelyn Moss, Clara Jeans man
  • Woody Harrelson – Carson Wells, prisjägare
  • Kelly Macdonald – Carla Jean Moss, Llewelyn Moss fru
  • Garret Dillahunt – Wendell
  • Tess Harper – Loretta Bell
  • Barry Corbin – Ellis
  • Stephen Root – Mannen som anställer Wells
  • Rodger Boyce – El Paso Sheriff

Här kan du se No Country for an old men på online stream

Dreamfilm och Tele2 Play, den visas däremot inte på Netflix just nu. Men det kan komma att ändra sig eftersom de kontinuerligt uppdaterar sitt utbud. För dig som har filmen nedladdad och vill ha svensk undertext, kan du hitta det på Swesub.

Här kan du hyra eller köpa filmen

På Youtube, Google Play Movies & TV, AppleTV ViaPlay och Amazon Prime Video kan du hyra filmen för mellan 29 och 39 kronor. Du kan dessutom köpa den som DVD hos ginza.se, gameshop.se eller cdon.se där du även kan välja svenska som språk i undertexten. Priserna varierar, dock med start på 59 kronor och uppåt.