Tiger of Sweden och dess bakgrund

Blogg

Företaget startade sin verksamhet år 1903 och har kommit ur bolaget Schwartzman & Nordström. Det var i Uddevalla som allt började och tanken var att skapa kostymer i olika storlekar som sedan återförsäljare skulle sälja till allmänheten.

Kunderna kunde då köpa färdiga kostymer och slapp den långa processen med att skräddarsy och prova plaggen.

Tiger of Sweden från början

Under de första åren hette företaget Schwartzman & Nordström men nämndes alltid som endast Schwartzman. Namnet Tiger kom först år 1923. Företaget växte enormt under början av 1900-talet och år 1936 var företaget Tiger ett av de största som tillverkade kläder och de hade då över 1 000 aktiva medarbetare. De hade en fabrik i Uddevalla mellan år 1949 och år 1991.

Tiger of Sweden från början

Företaget hade stora framgångar under 1900-talet och fram till den kris i textilvärlden som kom i slutet av 1950-talet. Den efterfrågan som funnits genom åren försvann och i samband med krisen minskade denna.

Blev uppköpta av svenska staten

Tiger blev uppköpta av den svenska staten för att rädda den textilindustri som höll på att gå i under. I samband med detta började plaggen att säljas på internationella marknader, i bland annat USA och England. Den dåvarande VD:n köpte vid det tillfället tillbaka företaget av staten.

Under 1974 bytte bolaget namn till Tiger of Sweden och år 2003 blev företaget sålt vidare till danska IC Group A/S, vilka än idag är ägare av Tiger of Sweden.

Varumärkets logotyp under utveckling

Till en början bestod företagets logo av en tecknad bild av en enkel tiger med årtalet 1903 under. Sedan fick deras logo ett tigerhuvud mot en svart bakgrund med texten ”TIGER OF SWEDEN” under bilden. Denna har genom åren blivit vidareutvecklad till ett tigeransikte som har öppen mun med bokstaven ”T” i munnen.

Ovanför bilden stod texten ”TIGER OF SWEDEN” och under bilden stod det ”JEANS”. I dagsläget består logotypen av endast orden ”TIGER OF SWEDEN” och är en stilren och enkel logotyp.

Företagets grundläggande värderingar

De värderingar som företaget haft sedan början är att de velat stå för design med ett tydligt syfte. De har velat klä människor vars sanna stil handlar om att kunna vara sig själva. Varumärket har alltid velat producera plagg för både den rike och den som inte har så mycket pengar.

På så sätt uppstod en tillgänglighet för Sveriges hela befolkning i ett tidigt skede. Tiger of Sweden har sedan början av sin karriär haft en tro på att saker och ting går att förändra. De tror på att människor kan förändra vad som helst och denna tro lever vidare med fokus på kreativitet, vilket företaget tar med sig än idag i sitt aktiva arbete.

Arbetar aktivt med hållbarhet

Tiger of Sweden har alltid fokuserat på att göra gott för vår värld och detta arbete fortsätter än idag. Företaget strävar efter att bidra till en hållbar utveckling inom industrin för att hjälpa sina kunder att ta ställning till att medvetet köpa ansvarsfullt designade klädesplagg.

Bolaget tar ansvar för att tillverka mode som kan användas över tid. De tillverkar kollektioner av god kvalitet, som kan användas om och om igen. Det gör också att plaggen kan bli sålda vidare på andrahandsmarknaden. De tar ansvar och står för en nyfikenhet gällande att endast arbeta med hållbara processer som faktiskt gör skillnad.

De har som mål att förbättra verksamheten hela tiden eftersom de arbetar i en förorenande bransch där företaget aktivt jobbar för att minska utsläpp av växthusgaser i sitt arbete.

Deras filosofi gällande design

Tiger of Sweden har fokus på att skapa hantverk av bra kvalitet genom bra material för att säkerställa att varje klädesplagg är designat för att ha en lång livslängd. De har tillgång till expertis vid tillverkning av sina platt och varje del av kollektionerna kombinerar komfort och funktion för bästa möjliga utförande.

De använder naturliga fibrer i sina kläder och dessa kan i sin tur återvinnas och användas till nya produkter. Detta gör att Tiger of Sweden är ett företag som tar ansvar från början av produktionen till slutet, då produkterna når kund, vilket är mycket bra.

Tillverkning av olika plagg

Trots att företagets inledande idé var att tillverka färdiga kostymer för män har deras kollektioner genomgått mycket utveckling med åren. I dagens läge har Tiger of Sweden produktion av bland annat jeans, kostym, väska, skor, klänning, mössa, plånbok, bälte, t shirt, jacka, sweatshirt samt hoodie.

Deras populära jeansmodell heter ”Pistolero” och det är byxor med en normal passform. De finns i olika tvättar och olika färger, allt från blå till svart. En annan jeansmodell är ”Evolve” som också finns i olika färger och med blanda annat mellangrå tvätt och vintagetvätt. Dessa finns att se på Tiger of Swedens hemsida.

Butiker i Sverige

Tiger of Sweden har dessutom egna butiker runt omkring i vårt avlånga land och i Stockholm finns det sex stycken. På deras hemsida kan du söka upp vart olika butiker finns. Förutom att ha egna butiker finns också olika kollektioner i andra butiker så som Åhlens, Steen & Strom Magasin, NK, med flera.

Stort utbud på hemsidan

På Tiger of Swedens hemsida kan du hitta allt för kvinnor och män. Här kan du hitta sale på allt från accessoarer till kjolar. Du kan också köpa skor, t-shirts samt jackor och kappor på rea. Hemsidan har en meny som är lättnavigerad och här finns också en medlemsklubb som har fina erbjudanden och medlemspriser för dig som kund.