Vem drömmer inte om en idyllisk sommarstuga? Att äga ett rött hus med vita knutar där familj och vänner kan samlas och njuta av ledigheten tillsammans är något de flesta svenskar strävar efter. Så varför inte ta chansen att förverkliga dina drömmar i sommar? Men innan du slår till finns det några viktiga saker att väga in.
Oavsett om du drömmer om ett vackert skärgårdshus krönt med en tjusig grind eller ett litet ställe mitt i de småländska skogarna krävs det en hel del planering för att få till stånd en lyckad affär. Här går vi igenom de viktigaste sakerna du bör känna till innan du lägger ett bud och inte minst innan du slutför affären.
Säkerställ ett läge som uppfyller dina önskemål
Den främsta anledningen till att så många svenskar väljer att köpa ett fritidshus är att de vill kunna ha en tillflyktsort från storstadslivets stress. Att kunna komma till en plats som är vackert belägen i ett naturområde med lugn och ro är något som de flesta fritidshusägare uppskattar. Just därför är det första och viktigaste att tänka på inför köpet att läget uppfyller dina önskemål.
Om du önskar att ditt framtida fritidshus ska ligga ett stenkast från en sjö och långt från stadens centrum är det naturligtvis ett sådant läge du ska leta efter. Om du vill kunna dona och greja i en redskapsbod utan att störa grannar bör du välja ett fritidshus som inte ligger i ett tätbefolkat område. Är du ute efter morgonsol, eller kanske kvällssol, eller sol under dygnets alla ljusa timmar? Då bör du välja ett fritidshus som tillåter dig att maximera soltimmarna.
Se över vatten och avlopp i huset
Det är mycket viktigt att du kontrollerar vattensystemet i ditt framtida fritidshus innan du slår till. Med det menar vi att du bör undersöka huruvida avloppet är enskilt eller kommunalt. Många sommarstugor har nämligen enskilda avlopp, vilket innebär att du måste vara mer uppmärksam på vattnet.
Enskilda vattenbrunnar kan orsaka förorenat dricksvatten, vilket du såklart vill undvika. Det kan också leda till farliga utsläpp som är olagliga, så du måste se till att avloppet i så fall uppfyller gällande lagstiftning. Hör med ansvarig i kommunen om du är osäker.
Överväg hur mycket tid du kan avsätta för underhåll
Det finns goda skäl till att alla svenskar inte har ett fritidshus. Bortsett från kostnaden är det många som väljer att inte köpa ett eget sommarställe eftersom de helt enkelt inte har tid att underhålla två bostäder. Därför är det nödvändigt att du innan du köper ett fritidshus ser till att du faktiskt har tid att ordna med både reparationer och underhåll. Detta gäller särskilt om du köper ett äldre hus, som förvisso har ett lägre försäljningspris, men som sannolikt kommer att kräva renoveringar och mer underhåll.