Så bokar du passtid

Blogg

Behöver du boka passtid eller för nationellt id? Då finns det en hel del att tänka på.

Så här gör du, steg för steg.

Vad är ett pass?

Ett pass är en identitetshandling som är utfärdat av en statlig myndighet. Ett pass är till för att identifiera innehavaren som en nationell medborgare i respektive land. Passet används för att personen ska kunna legitimera sig själv världen över, exempelvis vid resor, gränskontroller och vid andra sammanhang.

Vad är ett nationellt id?

Ett svenska nationellt identitetskortet är en icke-obligatorisk biometrisk identitetshandling som utfärdas i Sverige, och är en av två officiella identitetshandlingar som utfärdats av den svenska polismyndigheten, den andra är det svenska passet. Det svenska passet utfärdas endast till svenska medborgare, och anger medborgarskapet.

Så här gör du för att boka pass – steg för steg

Om du ska ut och resa och ditt pass har gått ut behöver du boka tid för att förnya ditt pass och göra en passansökan hos polisen. Just nu är det tyvärr väldigt lång väntetid för att förnya sitt pass i hela landet.

Så här gör du för att boka pass - steg för steg

På vissa håll är det upp till 20 veckors väntetid och därefter tar det flera veckor tills att passet är klart. Planera därför din ansökan med bra framförhållning och följ den här listan.

 1. Gå in på polisens hemsida. För att ansöka om pass behöver du gå in på polisens hemsida för att boka en passtid.
 2. Klicka in på det län du bor i.
 3. Legitimera dig med BankID
 4. Välj om du vill göra pass, nationellt id-kort eller både och.
 5. Därefter ska du välja en lämplig passtid. Du kommer att få upp ett fönster där du kan välja mellan olika dagar och passtider.
 6. När du har fått en passtid får du en bekräftelse från polisen. Du kan välja att få detta via telefon eller e-mail, eller både och. När tiden börjar närma sig kommer du att få en påminnelse.

Så här gör du för att boka nationellt id kort

Ett svenskt nationellt id kort är en identitetshandling som utförs i Sverige. Dessutom kan du använda ett nationellt id-kort om du ska resa inom EU. Just nu är väntetiderna för att få ett nationellt id kort bara 4 dagar. Det gör att många väljer att skaffa ett då väntetiderna för att få ett pass klart är betydligt längre.

Hur gör du då för att göra en tidsbokning för att få ett nationellt id-kort? Proceduren ser egentligen likadan ut som när du ansöker om pass. Du behöver gå in på polisens hemsidan för att boka den tiden som passar dig, klicka in dig på det län du bor i, legitimera dig och därefter välj vad som fungerar bäst för dig.

Så bokar du pass för barn och ungdom

Först och främst måste du boka tid för pass på en passexpedition. Det gör du genom att gå in på polisens hemsida, välj vilket län du och barnet vill göra era pass i, legitimera dig enkelt och smidigt med bank-id och välj bland alla tider.

 • Du måste fylla i en medgivandeblankett. För att skaffa ett pass eller nationellt id kort till någon 18 år behöver du fylla i en blankett för medgivande och även ta med den till passexpeditionen när passet ska tas. Om barnet har fler än en vårdnadshavare måste båda vårdnadshavarna fylla i blanketten. Det är även möjligt att fylla i blanketten på plats. I det faller så måste båda vårdnadshavare följa med till passexpeditionen och visa upp varsin giltig id-handling.
 • Det är viktigt att vara noggrann när blanketten fylls i. Vid gemensam vårdnad måste till exempel båda vårdnadshavare fylla i blanketten för att den ska vara giltig. Underskrifterna får heller inte vara äldre än en månad, då måste blanketten fyllas i på nytt.
 • Som vårdnadshavare måste du följa med barnet till polisen för att göra passet. Om barnet har fler än en vårdnadshavare och blanketten är korrekt ifylld och vidimerad i förväg så måste bara en av er följa med till polisstationen. Om du inte har möjlighet att följa med så kan en godkänd intygsgivare istället följa med barnet till passtiden. Ungdomar som har en egen id-handling och är tillräckligt stora kan själva gå till stationen.

Så gör du en tidsbokning för provisoriskt pass

Om du inte hinner få ditt vanliga pass innan din resa kan du ansöka om ett provisoriskt pass. Det går att få tidigast 72 timmar innan avresa. Tyvärr går det inte att boka tid för att söka provisoriskt pass. När du ansöker måste du kunna bevisa att du ska åka på resa, var du ska resa, när du ska resa och hur länge du ska vara bortrest.

Du ska också kunna visa upp ett dokument som visar var du ska resa, exempelvis en resebekräftelse. Sen behöver du också ha med dig en giltig id-handling. Det är alltid bra att ha minst två stycken giltiga id-handlingar så att du kan legitimera dig själv. Saknar du en giltig id-handling så är det möjligt att ta med dig en godkänd intygsgivare, en person som kan styrka din identitet.

Så lång väntetid är det för att få en passtid

Efter du valt att förnya pass så var beredd på att det kan vara svårt att få till din passbokning. En genomsnittlig väntetid just nu för att få en passtid för ansökan om pass eller nationellt ID-kort är 17,6 veckor. Du kan dock ha tur och lyckas få en tidsbokning innan dess, men då gäller det att besöka sidan ofta.

Hur lång tid tar det att få pass?

Den tid det tar att få passet kan variera från dag till dag och vecka till vecka. I skrivande stund är väntetiden fem till sex veckor.

Leveranstid nationellt id

Det tar betydligt kortare tid att få hem sitt nationella id kort. Cirka fem arbetsdagar är leveranstiden just nu.

Går det att få pass drop in?

Eftersom trycket är så pass stort måste du göra en tidsbokning för att ansöka och boka pass. Se till att boka tid med god framförhållning. Om du mot all förmodan skulle behöva avboka passtiden kan du göra det fram till en timme innan bokad tid.

Polisstationer med pass och nationellt id-kort

Du kan göra en tidsbokning för pass och nationellt id kort polisen i hela Sverige. Bland annat;

 • Stockholm
 • Göteborg
 • Malmö
 • Jönköping
 • Skåne
 • Örebro
 • Uppsala
 • Linköping
 • Växjö
 • Kalmar
 • Härryda kommun
 • Gävle
 • Västmanland
 • Nyköping
 • Södermanland
 • Eskilstuna
 • Östergötland
 • Blekinge
 • Värnamo
 • Södertälje
 • Norrtälje
 • Kronoberg
 • Karlshamn
 • Skellefteå

Hämta pass eller nationellt id kort

När ditt pass är klart får du ett meddelande till den e-mailadress eller telefonnummer som du uppgav i bokningen, och du hämtar ut ditt pass på polisstationen. Du behöver inte göra en tidsbokning för att hämta upp passet eller id-kortet, utan här är det drop in som gäller.

Ny giltighetstid på nationellt id-kort

Den 2 augusti 2021 kom det nya krav och giltighetstider för det nationella id-kortet. Numera behöver du lämna fingeravtryck vid ansökan om nationellt identitetskort.

Giltighetstiden för kortet till din son eller dotter under tolv år har också sänkts från fem till tre år. Det på grund av en EU-förordning om ökad säkerhet för vissa identitets- och uppehållshandlingar.

Om du däremot redan har ett kort gäller fortfarande samma giltighetstid som står på kortet. Det betyder alltså att du alltså inte behöver ansöka om ett nytt nationellt id-kort på grund av de nya kraven och giltighetstiderna.

Id handlingar när du ansöker om pass

Det är viktigt att du kan legitimera dig när du ansöker om pass polisen. Samma gäller om du är vårdnadshavare och ansöker om pass åt någon annan. Det här är giltiga id-handlingar.

 • Svenskt pass
 • Svenskt nationellt id-kort
 • Svenskt SIS-märkt id-kort
 • Svenskt körkort
 • Identitetskort för personer som är folkbokförda i Sverige

Om du inte har ett id

Saknar du en giltig id-handling så kan du låta en annan person intyga att du är du. Den som följer med dig måste kunna uppfylla kraven som godkänd intygsgivare. Dessutom måste personen ha ett giltigt id som personen kan visa upp.

Resa inom norden

Som svensk och om du ska resa inom Norden gäller det att du har med dig giltig legitimation, som exempelvis ett SIS-märkt identitetskort, för att kunna bevisa att du är du.

Du som ska ut och resa har dessutom ansvar för att kontrollera att du har giltig resehandling för landet du ska resa in i. I vissa fall måste även passet vara giltigt en tid efter resan är avklarad. Så glöm inte att kolla så att du följer alla regler och lagar.

Övriga id-handlingar

Om du behöver ett id för att styrka din identitet i Sverige, finns det andra kort som du kan använda.

 • Svenskt körkort
 • ID-kort utfärdat av Skatteverket
 • Svensktutfärdat pass med vinröd pärm
 • Svenskt nationellt ID-kort
 • Svenskt SIS-märkt id-kort utfärdat av till exempel en bank, ett företag eller en myndighet
 • Svenskt tjänstekort utfärdat av en statlig myndighet.

Borttappat eller stulet pass eller nationellt id-kort

Det är viktigt att vara försiktig med sina id-handlingar, men det kan såklart hända olyckor som gör att din id-handling har blivit stulet eller har tappats bort. Då är det viktigt att du följer dessa steg;

1. Anmäl till polisen

Skulle du ha tappat bort ditt pass eller id-handling så är du skyldig att anmäla detta till polisen. När du anmäler ditt pass stulet eller borttappat så spärras din id-handling. Efter det så är din id-handling inte längre giltigt och kan inte användas.

2. Ansök om nytt pass eller nationellt id-kort

När du anmält till polisen kan du söka nytt pass och nationellt id-kort. Det gör du genom att boka tid på en passexpedition.

Om ditt gamla pass eller id-kort kommer tillbaka

Om du skulle hitta ditt gamla pass eller nationella id-kort ska du anmäla det till polisen. Men ett pass eller id-kort som blivit spärrat kan dock inte användas efteråt, du måste alltså göra ett helt nytt pass även om du skulle hitta det igen. Om du har fått ett nytt pass eller nationellt id-kort måste du lämna in det gamla.

När du är utomlands

Skulle du råka tappa bort ditt pass eller nationella id-kort när du är utomlands så ska du kontakta närmaste svenska ambassad eller konsulat. Där är det möjligt att ansöka om ett tillfälligt pass så att du har ett giltigt pass på hemvägen.

Om passet eller id-kortet istället är stulet så är det viktigt att du gör en polisanmälan i det land du var i när stölden hände. Ta med polisanmälan till ambassaden eller konsulatet så hjälper de dig att spärra ditt stulna pass. Du bör även göra en polisanmälan i Sverige när du kommer hem från din utlandsresa igen.

Vem är en godkänd intygsgivare när du ansöker om pass eller nationellt id-kort

Skulle det vara så att du saknar giltig id-handling när du vill ansöka om pass eller nationellt id-kort så kan du ta med dig en person som intygar din identitet. Men du kan inte ta med vem som helst. Den person som följer med dig för att skapa ett pass måste vara godkänd intygsgivare och även kunna visa upp giltig id-handling.

Saknar du legitimation kan exempelvis din registrerade partner, fru, man, förälder eller myndigt syskon följa med dig för att intyga din identitet. Det finns även möjlighet att ta med exempelvis en god man, arbetsgivare eller familjehemsförälder.

Nya pass och nationella identitetskort

Vid årsskiftet till 2022 fick de svenska passen och identitetskorten ett nytt utseende och även förhöjd säkerhet. Om du för närvarande har en gammal id-handling så gäller de handlingarna ändå fram tills att deras giltighetstid löper ut.

Säkerheten på nya id-handlingar

Den största skillnaden på de nya och de gamla id-handlingarna är säkerhetsdetaljerna. Ändringarna är till för att det ska bli svårare att förfalska pass och andra id-handlingar, men även underlätta för den som ska kontrollera passets äkthet. Bland annat har de nyare passen en bild som ser lite flytande ut beroende på vilken vinkel som id-handlingen hålls i. Dessutom visas fotot på passinnehavaren i färg, och det finns fler bilder på passinnehavaren som endast framträder i ultraviolett ljus.

Niosiffrigt passnummer

Passnumret och identitetskortets nummer består av en alfanumerisk serie på nio tecken istället för den tidigare åttasiffriga serien. Därmed är handlingens nummer alltid unikt.