1177 Vårdguiden

Guider
1177 Vårdguiden är en sida med Sveriges regioners samlade information om vård och omsorg. Du kan ringa 1177 för att få sjukrådgivning, eller själv söka information på 1177.se. Du kan också logga in på mina sidor för att använda personliga e-tjänster. I den här artikeln gör vi en snabbgenomgång av 1177 och vad du kan hitta där.

1177 på telefon

Ringer du 1177 på telefon, så får du tala med en sjuksköterska som kan svara på det mesta gällande vård och hälsa. Tjänsten är öppet dygnet runt, och du kan ringa oavsett om du befinner dig i Uppsala, Gävleborg, eller någon annanstans i landet. Du som har talsvårigheter eller är syn- eller hörselskadad kan också ta del av tjänsten via bildtelefon eller texttelefon. På 1177.se kan du lämna synpunkter om du tycker att den hjälp du har fått inte håller måttet.

1177 online

1177 finns också på webben. Där kan du hitta information om hälsoproblem och möjliga behandlingar. Du kan dessutom läsa om hur vården är uppbyggd i Sverige, samt hitta artiklar om förebyggande arbete för hälsa. Därutöver kan du också hitta information om vårdmottagningar nära dig. Söker du hellre information på egen hand än ringer, så är det här en mycket användbar hemsida. Det finns såväl regionala som nationella nyheter om vård och hälsa, och du kan läsa om det mesta som du kan vara intresserad av.

Mina sidor

Du har också möjligheten att logga in på mina sidor, där du kan ta del av 1177s e-tjänster. På mina sidor kan du bland annat boka tid, förnya recept och läsa din journal. Inloggning sker via e-legitimation såsom BankID eller Freja e-id plus. Skulle du ha några problem med inloggning så går det bra att kontakta valfri mottagning och be om hjälp, alternativt be dem direkt om den tjänst som du behöver. Mina sidor är en snabb och smidig lösning för enklare tjänster, men behöver du vård så bör du naturligtvis ta dig till en mottagning.

Beställ prover

Ytterligare en e-tjänst som 1177 erbjuder på mina sidor är beställning av prover. I flera län kan du exempelvis beställa klamydia- och gonorrétest och få dem direkt hem i brevlådan. På så vis slipper du gå till en mottagning, och kan diskret och snabbt testa dig själv i hemmet. Provsvar får du sedan genom att legitimera dig med e-legitimation.

Covid-19

På 1177 kan du läsa allt om Coronapandemin – vilka regler som gäller, var du testar dig, och hur du kan undvika att bli smittad. Pandemin har lagt sig något, och vi har lyckligtvis kunnat öppna upp samhället igen, men det gäller fortfarande att inte glömma bort ansvaret. Har du ännu inte tagit alla dina vaccindoser, kan du läsa på 1177 om hur, var och när du kan göra det. Är du född senast 1957 så rekommenderas det nu att du tar en fjärde dos.

Regionala nyheter om vård om hälsa

På 1177 kan du också läsa om sådant som är aktuellt i din region. När du går in på hemsidan kan du välja var du bor, och beroende på om det är exempelvis Stockholm eller Skåne, får du aktuella nyheter som rör dessa områden. Du kan också välja att inte klicka i någon särskild region, och får då tillgång till sådant innehåll som rör hela Sverige. På 1177 hittar du allt om vård och hälsa.