Fria Tider – Hur pålitliga är de?

Blogg

Det är kanske en fråga som du och många andra ställer sig. Är den uppbyggd på lögner? Hur många läser Fria Tider? Fria Tider är en svensk internetbaserad tidning som har en politisk beteckning. Ett exempel på sådan tidning som fanns för är Avpixlat. Denna publicerades av det svenska partiet Sverigedemokraterna men den är inte aktiv längre.

Enligt Reuters är den större än den svenska tidningen Dagens Industri. I en rapport som gjorts har det visat att medier som presenterar nyheter utanför traditionella plattformar för publicering har ett högt förtroende hos sina läsare.

11% av befolkningen läser Fria Tider medan 9% av befolkningen läser Dagens Industri online. Fria tiders lanseringsdatum var år 2009 och sedan dess har den varit aktiv.

Delar nyheter från hela landet

Är det så att du bor i till exempel Vetlanda eller skånska Höör, och vill läsa nyheter från dessa orter, kan du enkelt söka efter dessa platser inne på Fria Tiders hemsida.

Delar nyheter från hela landet
A man holding mobile smart phone with news on screen. Newspaper online portal in browser.

Förutom tidigare nämnda orter finns det aktuella nyheter från resten av vårt avlånga land.

Varierande ämnesområden

På Fria Tiders webbplats finns det menyer för varje område de skriver om i sin tidning. Nedan finns exempel på hur de delar upp sina artiklar i olika ämneskategorier:

  • Inrikes
  • Utrikes
  • Politik
  • Media
  • EU
  • Granskning
  • Ekonomi
  • Vetenskap
  • Kultur
  • Opinion

På första sidan delas aktuella nyheter och här skrivs det bland annat om det politiska läget, om inflation där en artikel om minskad mängd frukt och grönt i matkassar är i centrum. Under Inrikes finns till exempel en artikel som handlar om att musikförläggare slutat att dela ut priser till vissa personer.

Olika sociala forum som Facebook

Fria Tider finns också på Facebook där de har en sida med cirka 48 000 följare. De finns också på Twitter där de har cirka 16 000 följare. Gemensamt för dessa två sociala medieplattformar är att de här delar aktuella artiklar från deras webbtidning.

Social interaktion med följare

Genom de sociala medieplattformar som Fria Tider använder får deras läsare och följare möjlighet att interagera direkt genom kommentarsfältet. Där förekommer diverse diskussioner och läsarna har möjlighet att diskutera olika ämnen med varandra vilket ger att utbyte för likasinnade.

Fria tider och andras åsikter

Besökare har inte sett Fria tider på bokmässan och det är oklart om de kommer att dyka upp där. På Flashback råder det delade meningar gällande om Fria Tider återger sanningar eller om de vinklar sitt innehåll. Generellt är det bra att vara källkritisk oavsett vilka nyhetsmedier man som läsare tar del av. Även Expo, som är en svensk stiftelse som granskar tidningsutgivning av politiska slag, har granskat Fria Tider.