Prins Philip (Hertig av Edinburgh)

Blogg

Hertig av Edinburgh var hans titel och han föddes den 10 juni år 1921 på ön Korfu som tillhör Grekland. Mor var prinsessan Alice av Battenberg och far var Andreas av Grekland och Danmark. Det gjorde i sin tur att Prins Philip blev prins för två länder – Danmark oh Grekland.

Prins Philip – uppvuxen i Grekland

Prins Philip växte upp i Grekland men var tvungen att fly till Paris i Frankrike när han bara var något år gammal, tillsammans med sina föräldrar och sina fyra äldre systrar. Detta efter att dåvarande kung Georg V av Storbritannien såg till att familjen blev evakuerad med den engelska flottan. När de anlänt till Paris och det var dags att börja skolan gick han i den amerikanska skolan The Elms.

Några år senare, när Philip är sju år gammal, blir det ytterligare en flytt och han hamnar då hos sina släktingar i England och där fortsätter han att gå i skolan.

Någon kontakt med sin moder har han inte så ofta under denna tid. Modern konverterar vid denna tid till den grekisk-ortodoxa tron. Hon mår psykiskt dåligt efter allt hon är med om i livet och hon utvecklar sjukdomen schizofreni år 1930. Tack vare denna får hon sjukhusvård i Schweiz och kan inte ta hand om sin son prins Philip.

Blir äldre och inleder karriär

Det var inte bara kungligt uppdrag han hade utan han spenderade en del år inom det marina. År 1939 tar han mönstring på den brittiska flottan Royal Navy. Det var i sin tur starten för arbete inom denna bransch och under andra världskriget tjänstgjorde han på olika fartyg, främst i den Indiska oceanen.

Han deltog också i slaget om Kreta och när kriget närmades sig sitt slut befann han sig i Asien. När Japan gav upp i kriget år 1945 var prins Philip ombord på den brittiska flottan i Tokyobukten. År 1949 blev han sedan förflyttad till brittiska Malta där han arbetar på olika fartyg i medelhavsflottan.

Karriären avslutade han inom det marina år 1951, men fortsatte dock att arbeta i försvarsmakten. Han blev utsedd till amiral ett år senare och överste inom armén samt brigadgeneral inom flyget där han också fick diverse befordringar.

År 1956 grundar han The Duke of Edinburgh Award-ordningen och förutom denna var han väldigt engagerad och involverad i andra organisationer som hade hand om välgörenhet. Han hade ett stort intresse för ämnen som bevarade militära områden, sport och även teknik. Detta återspeglades i dessa välgörenhetsuppdrag.

Han tyckte också att det var viktigt att bevara miljöer och uppmuntra till idrott och han hade intressen för vetenskaplig och teknisk forskning. Dessutom var han beskyddare, president eller medlem i över 750 olika organisationer som hade hand om välgörenhet.

Gifter sig med Elizabeth och framtiden

Prins Philip träffade Elizabeth redan då prinsessan endast var 13 år och de hade länt varandra sedan dess. Allt började med en brevväxling från Elisabeth och efter krigets slut friade prins Philip till henne och hon sade ja. Inför giftermålet övergav Philip sina två titlar och tog ett annat efternamn.

Numera hette han Philip Mountbatten och det nya efternamnet kom från hans mors släkt. Bröllopet ägde rum den 20 november 1947. Elizabeth blev några år senare drottning efter sin fars bortgång. 4 år efter att hon fått denna titel får de barn. Prins Philips och drottning Elizabeths barn fick heta Charles och Anne. Tillsammans levde de ett händelserikt liv med barnen.

Död år 2021

Drottning Elizabeths make Prins Philip avled i april 2021 efter en tids sjukdom. Han blev vårdad på sjukhus en kort tid efter att ha genomgått en hjärtoperation och efter denna skulle han stanna kvar för att vila upp sig men avled sedan hemma. Prins Philip blev 99 år gammal och somnade in fridfullt med sina nära och kära hos sig.

Begravning på tv

Begravningen för Prins Philip var i St Georges kapell och den blev dessutom visad på SVT Play och TV4. När en kunglighet från ett annat land går bort kan många i Sverige fråga sig: ”Sänds Philips begravning på tv?”. Det gör den fortfarande så du har möjlighet att följa se den.

Det hölls också en minnesgudstjänst för Prins Philip i Sverige där deltagande medlemmar var från den brittiska Kungafamiljen, europeiska kungahus, Prins Philips familj, vänner samt representanter från de organisationer som Philip varit aktiv hos genom åren. Under ceremonin blev Prins Philips liv och yrkesaktiva tid inom kungahuset extra uppmärksammat.

Nuvarande släktingar till Prins Philip

Prins Harry är barnbarn till Prins Philip och Drottning Elizabeth. Det är även den omtalade Prins William. Prins Harry föddes år 1984 i London och han är medlem av det brittiska kungahuset, medan William föddes år 1982 och är även han född i London.

I dagsläget är det prins Charles, 73 år, som är tronföljare efter Drottning Elizabeth. När prins Charles inte finns längre är det prins William som tar över tronen.