Vi svenskar har haft många sångerskor som nått oanade höjder och framgångar på världens stora operascener. Många av dem har stöttats av ambitiösa föräldrar. Birgit Nilsson hade föräldrar som kanske tyckte hon skulle stanna kvar på familjegården och mjölka kor och gallra betor. Men Birgit ville annat.
Snabbfakta om Birgit Nilsson
Född | 1918 |
Död | 2005 |
Yrke | Operasångerska |
Smeknamn | La Nilsson |
Roll | Sopran |
Aktiva år | 1946 – 1982 |
Webbplats | www.birgitnilsson.com |
Svenska operasångerskor före Birgit Nilsson
Opera introducerades i Sverige under kung Gustav III. Han var en utpräglad skönande som uppskattade kultur. Vi vet också att han blev mördad under ett operabesök. Att hans död ligger till grund för operan Maskeradbalen är då helt följdriktigt.
En operaföreställning utan sångerskor är otänkbart och redan på 1800-talet framträdde två mycket välkända svenska sopraner. Jenny Lind var den ena. Hon utnämndes till hovsångerska år 1840. I utlandet blev hon känd som “Den svenska näktergalen”. Som person var hon inte helt okomplicerad. Hon var envis, motsägelsefull och oberäknelig. Hennes kärleksliv var komplicerat. Hon avvisade sagoförfattaren H C Andersen som hon ansåg vara ful och var själv förälskad i kompositören Felix Mendelssohn.
En efterföljare till Jenny Lind blev Christina Nilsson som föddes i Småland år 1843 Hon tjänade ihop till en fiol genom att bland annat sjunga på olika marknader. På en marknad i Ljungby uppmärksammade en landshövding hennes sångtalang. Han bekostade hennes första sångutbildning och så var hennes karriär igång. Hon kom att uppträda för drottning Victoria i London, för kejsar Franz Josef i Wien och för Napoleon i Paris men bara en gång i domkyrkan hemma i Växjö.
Det finns likheter och olikheter mellan Birgit Nilsson och hennes företräderskor. Alla tre är kända för sin skönsång, men “la Nilsson” är inte känd för några divalater utan uppträdde rakt och okonstlat. Divalater är annars vanligt förekommande i hennes bransch och inte minst bland dirigenter. I något sammanhang, eller i sina memoarer, berättar hon om Herbert von Karajan som steg in i en taxibil. Chauffören frågade varthän de skulle åka, varvid Karajan svarade att det inte spelade någon roll. “Vart jag än kommer känner folk mig”, sade dirigenten.
En karriär i flera steg för Birgit Nilsson
Birgit Nilsson var enda barnet till sina föräldrar. Hon har påstått att hon kunde sjunga redan innan hon lärde sig gå. Av en dräng på gården hade hon fått ett leksakspiano och på pianot lärde hon sig att ta ut melodier. Hennes far upptäckte också hennes musikaliska talang och han köpte en orgel åt henne.
Fjorton år gammal började Birgit att ta pianolektioner och hon gick med i Västra Karups kyrkokör. Hon började också ta sånglektioner och uppmanades att söka till Kungliga Musikhögskolan i Stockholm, där hon blev antagen år 1941. År 1946 gjorde hon sin debut på Kungliga Teatern och fick en roll i Friskytten. År 1947 fick hon sitt stora genombrott som Lady MacBeth i Verdis opera.

Birgit Nilsson i världen
I början av 1950-talet tog den internationella karriären fart. Hon hamnade till slut på Wiener Staatsoper år 1953 och där blev hon en ständigt återkommande gästartist under ett kvarts sekel. I Milano framträdde hon i Turandot, som den första icke italienska sopranen. Och naturligtvis har hon framträtt på Metropolitan i New York.
Listan på Birgit Nilssons roller i olika operor är lång och här följer ett utdrag:
- Venus – Tanhäuser
- Senta – Den flygande holländaren
- Donna Anna – Don Giovanni
- Sieglinde – Valkyrian
- Tosca – Tosca
- Isolde – Tristan och Isolde
- Brünnhilde – Ragnarök
Den sista instuderade rollen gjorde gjorde Birgit Nilsson som ”Färgarhustrun” i Richard Strauss opera ”Die Frau ohne Schatten” år 1975.
Memoarer, museum och sedel
En sångerska som Birgit Nilsson blir inte bortglömd. Vi kan ta del av hennes liv i Birgits memoarer från 1977. På internet kan vi läsa om henne på birgitnilsson.se. På några sidor kan vi också få upplysning om hennes exakta längd över havet.
Den som vill gå i Birgit Nilssons fotspår kan besöka hennes museum som öppnades för ett antal år sedan i barndomshemmet i Västra Karup strax utanför Båstad. Vartannat år påminns vi också om Birgit eftersom utmärkelsen “The Birgit Nilsson Prize” delas ut till en sångare, dirigent eller en produktion inom klassisk musik.
Det arrangeras också Birgit Nilsson-dagar under augusti månad varje år och den som vill ha biljetter till Birgit Nilsson konsert får vara ute i god tid redan på våren. Betalning kan göras via swish eller kontant genom att använda sedeln Birgit Nilsson 500.