businessman

Peter Nygård – affärsman i blåsväder

Blogg

Att bli utsedd till Årets chef är nog inte något Peter Nygård kommer att bli. Medarbetare och anställda har vittnat om en ledarstil där han vrålar åt sina anställda, kommenderar sin it-tekniker att infinna sig i sovrummet mitt i natten och att personal hålls inlåst.

Snabbfakta om Peter Nygård:

ÅlderFödd 1941
Född iFinland
Bor iKanada
Nettoförmögenhet944 miljoner kanadensiska dollar (år 2014)

Peter Nygård – inte bara kläder

Peter Nygård som enligt Wikipedia föddes i Helsingfors 1941 utvandrade med sina föräldrar till Manitoba, Kanada som barn, och blev till sist en mycket välbärgad man genom modeindustrin. Omvärlden kommer kanske dock att minnas honom starkast för andra saker.

Inte bara personliga tillgångar på 944 miljoner kanadensiska dollar sammanfattar Peter Nygårds gärning i affärslivet. Han har också fått flera utmärkelser genom åren.

  • Helsingforsmedaljen (1987)
  • Patriot Award, The Royal Military Institute (2002)
  • Queen Elizabeth II Golden Jubilee Medal (2003)
  • Entrepreneur Hall of Fame, University of North Dakota (2004)
  • Queen Elizabeth II Diamond Jubilee Medal (2013)

Peter Nygård – bagarens barn

Det tog ett tag innan bageriet som Peter Nygårds föräldrar Hilkka och Eeli Nygård startade i Winnipeg, Kanada, började ge avkastning, men sedan gav det honom en betald utbildning i företagsekonomi på universitet i North Dakota, USA.

Vägen till framgång gick efter universitetsexamen genom att investera ett sparat kapital i en tillverkare av underkläder. Efter några år blev Peter Nygård ensam ägare till företaget och döpte också om det till Tan Jay International.

Efter ytterligare ett övertagande av ett tillverkningsföretag innehöll nu garderoben inte bara modekläder utan även sportkläder och damkläder, med internationell tillverkning och distribution. 170 butiker spridda över hela Nordamerika gör att kunderna kan drapera sig i finsk-kanadensiskt mode. Nygård Fashions, Nygård Slims, Bianca Nygård och ADX är några varumärken som Peter Nygård skapat.

Framgången med klädföretaget gjorde det också möjligt för Peter Nygård att skaffa sig fler bostäder. Utöver lyan i Winnipeg blev det ett krypin i Los Angeles, och på Bahamas köpte han en större tomt för en herrgård i mayastil till sig själv, samt semesteranläggningen Nygård Cay. För det facila priset av 42 000 amerikanska dollar, per dag, fick gästen tillgång till swimmingpool, diskotek, planer för tennis, volleyboll och basket. Även 100 meter privat sandstrand ingick i egendomen.

Nygård Cay brann ner i november 2009 under oklara omständigheter.

Scarlet, Mika och sex andra mödrar till Peter Nygårds barn

Bakom det glitter och den glamour som man gärna tror omger Peter Nygård i hans liv finns det annat som gör att ögonbrynen höjer sig en smula. Peter Nygård är far till tio barn med åtta kvinnor, enligt New York Times. Dessa är Bianca, Kai Zen Bickle, Jessar, Scarlet, Xar, Mika, Alia och Trey.

Den officiella versionen är dock att Nygård ”bara” har sju barn med fyra kvinnor. Sonen Mikas mor stämde Peter Nygård på underhåll, vilket ledde till att en domstol dömde honom till att betala det största underhållet i Kanadas historia.

Peter Nygårds kontroverser med omgivningen stannar så att säga inte bara inom familjen. Han har gått många ronder i domstol mot tidigare anställda, journalister och grannar.

Peter Nygård, Linda Lampenius och nudistliv på Bahamas

Finska violinisten Linda Lampenius hör till de mer kända antagonisterna i rätten. När hon gick ut i pressen med att han bjudit henne till villan på Bahamas under falska förespeglingar och där framfört önskemål om hennes uppenbarelse i en mer lättklädd version blev hon stämd för förtal. När Lampenius inte hade pengar kvar för att kunna betala sin advokat för processen fick hon dra tillbaka sina påståenden och be om ursäkt i en helsidesannons.

Även tidigare Playboymodellen Kata Kärkkäinen berättar att hon besökte Nygård på Bahamas,och möttes av en värd i bara mässingen. Trots att hon nekade honom sex började han tafsa och föreslå en del avvikande sexuella övningar, har modellen senare berättat i en dokumentär. Trots att hon lämnade rummet och sov ensam på en soffa kände hon sig helt i hans våld, berättar Kata Kärkkäinen.

Sedan 2020 sitter Peter Nygård i fängsligt förvar i väntan på rättegång där 120 kvinnor i en grupptalan anklagar honom för olika fall av sexualbrott. Han är också åtalad för trafficking och våldtäkt mot minderåriga mellan 1990 och 2000.

Peter Nygårds anklagades första gången 1980 för våldtäkt, men har hittills aldrig dömts för något sexualbrott trots flera anklagelser.