En operasångare vid namn Per Adolf Pelle Janzon (1844–1889) tros vara skaparen till den här potatisrätten med ansjovis. Han var både matkännare och operasångare till yrket. Inspirationen till Janssons Frestelse var så kallade ansjovislådor. Maten började tillagas på 1800-talet och hade liknande innehåll.
Men varför heter det Janssons Frestelse egentligen?
Ja, hur fick då denna gratäng sitt namn? Det var inte Per Adolf själv som döpte maträtten. Svenska gastronomiska akademien menar att en dam vid namn Elvira Stigmark (1886–1953) från Östermalm lät sin kokerska, Sofie Pauline Brogårde döpa potatisgratängen. Namnet blev då Janssons Frestelse och inspirationen kom från en film som gavs ut år 1928.
Sammanfattningsvis så kan dessa punkter förklara varför det heter just Janssons Frestelse:
- Rätten kallas så eftersom en person med efternamnet Janzon kreerade denna goda låda med ansjovis och potatis.
- Inspirationen var så kallade ansjovislådor.
- En kokerska vid namn Sofie Pauline döpte gratängen.
- Gratängen fick namnet Janssons Frestelse efter en film med samma namn.